granola

Barbara

Als je een opkikker nodig hebt, moet je aan de granola. Het is supersnel gemaakt, veel gezonder dan cornflakes die je in de winkel koopt, en elke ochtend opnieuw kan je tevreden zijn met jezelf als je een kommetje vult. Lekker met melk, nog lekkerder met yoghurt of platte kaas.

Dit recept is mijn favoriete mix, goed voor 2 grote potten voorraad. Je kan zelf je eigen mengeling samenstellen, alle noten en havervlokken komen in aanmerking.

granola:

dit heb je nodig:

450 gr havermout
200 gr amandelen
200 gr hazelnoot
100 gr kokosschaafsel
50 gr sesamzaad
75 gr pindanoten (ongezouten)
6 el (biologisch troebel) appelsap
8 el honing
(als je graag een sticky’ere granola hebt, kan je ook 2 el plantaardige olie toevoegen (arachide of notenolie / geen olijfolie)
kaneel
nootmuskaat
eventueel een paar handen gedroogd fruit

zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Hak de amandelen, hazelnoten en pinda’s in grove stukken. Meng in een grote kom met de havermout, sesamzaad en kokos.

Meng het appelsap onder de granen en noten. Doe daarna hetzelfde met de honing. Als je honing niet vloeibaar is, doe je de 8 el honing in een kommetje en warm je het heel even op. Naar smaak kan je meer of minder honing toevoegen. Hoe minder honing, hoe minder alles aan elkaar kleeft. Op dit punt kan je ook de olie toevoegen.

Kruid alles met kaneel en nootmuskaat, naar smaak.

Spreid uit over 2 bakplaten, die je met bakpapier hebt bekleed. Rooster 20 à 25 minuten (tot het bruin is, maar laat het niet te donker worden). Roer om de 6 à 7 minuten alles eens goed om.

Nadien kan je nog gedroogd fruit toevoegen, eens de granola is afgekoeld: rozijnen, abrikozen, dadels, bananenchips, veenbessen, …