uitwendige aambeienUitwendige aambeien beu? In dit kort maar krachtig artikel ga je ontdekken waarom juist JIJ last hebt van deze kwaal en belangrijker, hoe je deze kwaal kunt behandelen en kunt voorkomen.

Wat zijn uitwendige aambeien?

Aambeien zijn opgezwollen bloedvaten, deze kunnen inwendig voorkomen maar meestal ontstaan ze bovenop de anus, wat we uitwendige aambeien noemen.

Uitwendige aambeien zijn duidelijk waar te nemen met de ogen en kunnen zelfs de grootte van een euro muntstuk bevatten!

Een voordeel (in vergelijking met inwendige aambeien) is dat een uitwendige aambei makkelijker te behandelen valt, waar ik zo dadelijk meer over verklap.

Oorzaken van een uitwendige aambei?

Er zijn verschillende oorzaken van uitwendige aambeien. Velen van deze oorzaken duiden steeds op 1 grote oorzaak, namelijk een te grote druk op de anus en omliggende bloedvaten.

Als voorbeeld, een te harde stoelgang zorgt ervoor dat je hevig moet persen op het toilet. En dit zorgt ervoor dat er een hoge druk op de bloedvaten rondom de anus komt te staan.

Indien deze hoge druk chronisch voorkomt, kan het weefsel van de bloedvaten rondom de anus en het einde van de dikke darm schade vertonen en opzwellen. Dan spreekt men van aambeien. In dit voorbeeld, uitwendige aambeien.

Te harde stoelgang is niet de enige oorzaak van uitwendige aambeien. Ook te weinig fysieke activiteit zorgt voor een verhoogde druk op de anus.

Gewichtheffers die zware halters heffen zoals bij de deadlift en squat hebben meer kans op aambeien

Ook hevige druk kan voor aambeien zorgen, bijvoorbeeld door vaak op het toilet te persen (zoals reeds besproken), of door het opheffen en transporteren van zware objecten. Veel gewichtheffers hebben af en toe last van een uitwendige aambei om deze reden.

Ook te dikke personen hebben last van aambeien omdat hun hoge hoeveelheid aan vetcellen ook voor druk zorgen op de anus en omliggende bloedvaten.

Het zelfde verhaal bij zwangere dames. Deze kunnen tijdelijk last hebben van aambeien doordat ze een verhoogde druk op de ingewanden hebben door de groei van hun feutus.

Oorzaken uitwendige aambeien samengevat:

  • te harde stoelgang
  • te lang stilzitten
  • heffen van zware objecten
  • overgewicht
  • zwangerschap
  • te weinig lichaamsbeweging

Behandeling uitwendige aambeien

Nu je weet wat mogelijk jouw oorzaken zijn voor je uitwendige aambei wil je vast en zeker ook weten wat je hier aan kunt doen.

Het voordeel bij een uitwendige aambei is dat ze goed zichtbaar en toegankelijk zijn. Hierdoor kun je ze makkelijker behandelen dan bij inwendige aambeien, welke niet zichtbaar en toegankelijk zijn.

Uitwendige aambeien zijn zéér goed zichtbaar! In dit geval te goed zichtbaar…

Er zijn een variatie aan acties die je kunt ondernemen om je uitwendige aambeien aan te pakken. Zowel natuurlijke middelen zoals een zalfje of levensstijlaanpassingen. Ook chirurgisch ingrepen zijn een mogelijkheid. Laten we kort alle opties bekijken zodat je een beter zicht hebt van wat het beste bij jou past.

chirurgisch uitwendige aambeien verwijderen

Chirurgische ingrepen worden vaak gedaan, alhoewel dit niet persé de beste optie is die er is. Het kost een bom geld en de recuperatie periode is vaak lang. Hieronder vind je een uitleg voor 3 chirurgische ingrepen die vaak uitgevoerd worden bij uitwendige aambeien.

optie 1: uitwendige aambeien laten afbinden

het afbinden van een uitwendige aambei wordt vaak gedaan. Een rekkertje wordt aangebracht en de aambei sterft in enkele dagen af. Het rekkertje dan heel dun is verdwijnt samen met de aambei. Het is vrij pijnloos en werkt snel en effectief.

Het grote nadeel van het afbinden van uitwendige aambeien is dat dit niet de oorzaken aanpakt. De aambei kan en zal in vele gevallen snel terugkomen.

optie 2: uitwendige aambeien wegsnijden

Het wegsnijden van aambeien is velen malen pijnlijker dan het afbinden van aambeien. Bij deze ingreep wordt de patiënt onder volledige narcose gelegd en voelt dus niets.

Zie jij jezelf al liggen in de operatiezaal? Ik NIET!

Het grote nadeel van het wegsnijden van een uitwendige aambei is dat achteraf je een grote nazorg nodig hebt doordat er een open wonde achterblijft. Vaak wordt de wonde toegenaaid maar dit hangt af van de grootte van de uitwendige aambeien.

Na de operatie moet dagelijks een zalfje gesmeerd worden zodat de wonde sneller herstelt. Ook is het mogelijk dat de wonde bloed loslaat wat onhandig is en voor ongemak kan zorgen.

optie 3: uitwendige aambeien weg laseren

Ten slotte kun je een uitwendige aambei laten weg laseren. Dit is hetzelfde principe als een aambei laten wegsnijden, enkel gebeurt het met een laser. De nazorg is exact hetzelfde als bij het wegsnijden van aambeien.

Natuurlijke manier om aambeien te behandelen?

Laat één ding duidelijk zijn: ik ben geen voorstander van operaties. Het maakt me bang, ik heb nooit een operatie ondergaan om mijn aambeien te behandelen. Ik heb een natuurlijke methode gebruikt om voorgoed mijn aambeien te stoppen.

En dit werkte uitmuntend. Het duurde even om erachter te komen dat een goede uitwendige aambeien behandeling uit verschillende aspecten moet bestaan.

Als voorbeeld: aambeienzalf is een goed middel om klachten zoals jeuk en het branderig gevoel bij uitwendige aambeien snel te stillen. Alleen zalfjes smeren zal er echter niet voor zorgen dat je aambeien voorkomen worden.

De kans is groot dat eens je aambei verdwenen is, snel terug uitwendige aambeien zullen ontstaan. Tenzij je ook maatregelen neemt om nieuwe aambeien te voorkomen! En dat ontdek je in het 3 stappen plan aanpak.

Het 3 stappen plan aanpak voor snel resultaat!

Je kunt volgende 3 stappen gebruiken als goede behandeling voor je uitwendige aambeien. Ze werkt ook voor inwendige aambeien, behalve dan dat je geen zalfjes kunt smeren maar beter een klysma met koelende gel gebruikt.

Stap 1: klachten aanpakken

Zoals reeds vermeld kun je als eerste stap een zalfje smeren om snelle verlichting van je jeuk en brandend gevoel te ontvangen. Je kunt ervoor kiezen om je eigen zalfje te maken of een natuurlijk middel zoals ijsblokjes te gebruiken om je jeukklachten en zwelling te verminderen.

Aambeienzalf behandelt de oppervlakkige klachten van uitwendige aambeien zoals jeuk, irritatie en het branderig gevoel

Wens je advies omtrent natuurlijke middelen te ontvangen? Klik dan op onderstaande blauwe knop en ontvang direct en discreet mijn persoonlijk advies hoe je zwelling en jeuk vermindert met ijsblokjes of je eigen aambeienzalfje.

stap 2 : druk op anus verminderen

Als tweede stap kun je uw druk op de anus verminderen. Dit voorkomt verdere zwelling van de uitwendige aambeien en dat je bloedklonters zult ontwikkelen.

De beste manier om druk op de anus en aambeien te verminderen is door enkele simpele levensstijlaanpassingen te maken.

Volg volgend advies op om druk op je aambei te verminderen:

  • zit niet de hele dag stil op een stoel of op de sofa
  • ga 3 maal per dag een wandelingetje maken of doe 30 minuten per dag aan sport
  • draag lossere kledij, vooral losser ondergoed en broeken
  • doe wat aan overgewicht (indien nodig)
  • bij zwangerschap, slaap op je zij
  • gebruik een donut kussen bij het neerzitten

Indien je zwanger bent, doe je er goed aan om op je zei te slapen, zo verminder je de druk op je aambeien in de nacht.

Op je zij slapen tijdens je zwangerschap vermindert de druk op de anus en voorkomt aambeien

Bij overgewicht ga je het beste minder koolhydraten eten, meer kleinere maaltijden eten om je metabolisme te stimuleren en sporten. Zo val je vet en gewicht af, wat de druk op de anus vermindert. Indien je hulp nodig hebt bij het afvallen, raad ik je een professionele coach aan.

De prijs van een goede afval coach valt zeer goed mee (kan zelfs gratis!) en je resultaten zullen gegarandeerd velen malen groter zijn! Kijk even hier of klik op deze link om een goede afval coach te vinden.

Ook kun je nog enkele additionele levensstijlaanpassingen toepassen die niet je druk op de anus verlichten maar wel helpen bij uitwendige aambeien zoals:

  • was je aambei NIET met shampoo om jeuk te voorkomen
  • kont afdoppen met zacht toiletpapier (niet wrijven)
  • houd je stoelgang niet op, ga direct naar het toilet bij aandrang

stap 3: aambeien voorkomen door stoelgang zacht te houden

Als laatste en tevens ook de belangrijkste stap is om je stoelgang zachte te houden. Zo voorkom je harde stoelgang welke de grootste oorzaak is voor uitwendige aambeien.

Dit doe je door je voeding aan te passen. Ga minder geraffineerde koolhydraten eten en vervang deze met volkoren graanproducten. Wilde rijst, volkoren brood en pasta. Ga meer fruit en groenten eten om voldoende zachte vezels binnen te krijgen.

Fruit eten is een must indien je aambeien wenst te voorkomen

Eet minder vlees, vis en peulvruchten (welke harde stoelgang opwekken) en eet gezonde vetten zoals olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, amandelen en andere noten.

Ga ook minder cafeïne rijke dranken en alcohol nuttigen en drink meer water of thee.

Indien je meer tips en advies wenst hoe jij voorgoed je aambeien kunt stoppen raad ik je aan om op onderstaande blauwe knop te klikken. Daar ontdek je unieke tips en persoonlijk advies, discreet en gratis, zodat jij voorgoed af geraakt van uitwendige aambeien!