Vitamine B12 is de enige vitamine die je niet uit plantaardige bronnen kan halen. Even
werd gedacht dat zeewier B12 bevatte, maar dat blijkt een vorm van de vitamine
te zijn waar ons lichaam niks mee kan. Voor wie vegetarisch of veganistisch
eet, zijn B12-supplementen dan ook de enige oplossing.
De
omnivoren onder ons kunnen vitamine B12 wel uit voeding halen, zoals uit dit lekkere
gerechtje met zalm, een van de beste B12-bronnen.
- 1 pak (230 g) kant-en-klaar bladerdeeg
- 2 zalmhaasjes (Bron van vitamine B12)
- 2 tomaten
- Enkele zongedroogde tomaten
- 1 bolletje mozzarella
- 1 eidooier (Bron van vitamine B12)
- 50 g sla, vb. rucola
- ½ citroen
- 150 g ontpitte zwarte olijven
- 1 bosje verse basilicum/2 el diepvriesbasilicum
- 2 el olijfolie
- Peper & zout
Wat moet je doen?
1.
Verwarm de oven voor op 180°, heteluchtstand.
2.
Blend de olijven samen met de basilicum en 2 el olijfolie tot een smeuïge
tapenade. Ontvel de tomaten en snijd ze in plakjes. Snijd ook de mozzarella in
plakjes. Klop de eidooier los in een kopje.
3.
Rol het vel bladerdeeg uit op de ovenplaat. Snijd het doormidden. Leg op de
onderste helft van elk stuk een zalmhaasje. Bestrijk dat met de olijventapenade.
Leg er enkele plakjes tomaat, zongedroogde, mozzarella en zongedroogde tomaat op,
en kruid met peper en zout.
4.
Vouw het bladerdeeg dicht en druk het goed aan. Maak een kleine insnijding
bovenaan voor de stoom. Bestrijk de bladerdeegpakketjes met het eigeel en zet
ze in de oven gedurende 25-30 minuten, tot ze goudgeel zien.
5.
Meng de rest van de tomaten, mozzarella en olijventapenade onder de sla. Kruid
met peper en zout, en besprenkel vlak voor het opdienen met wat citroensap.
Reacties
Een reactie posten