Stage lopen

Stage lopen

Waar ga jij werkervaring opdoen?

Bij de meeste studies is er de mogelijkheid, maar vaak ook de verplichting, om stage te lopen. Het doel van stage lopen is er de vaardigheden en kennis die je tijdens je studie opdoet in de praktijk te brengen.  Je leert een organisatie in het vakgebied van jouw studie kennen.

Er zijn verschillende soorten stages. Daarom kan de duur van een stage variëren van twee tot tien maanden. Met de term snuffelstage wordt een eerste kennismaking met het beroepsveld bedoeld, waarvoor een aantal weken al voldoende kan zijn. Een afstudeerstage is er voor bedoeld de competenties die je aan het einde van je studie zou moeten beheersen in te zetten tijdens je stage. Hiervoor wordt meestal minimaal een halfjaar uitgetrokken.

Stage zoeken

Om een stage te vinden is het handig te beginnen bij je eigen opleiding. Informeer bij studiebegeleiders en docenten naar contacten die zij hebben in het bedrijfsleven. De medewerkers van je opleiding zijn bekend in het betreffende beroepsveld. Zo kunnen ze jou doorverwijzen naar een organisatie. Dus vraag je docent naar namen van bedrijven, verenigingen etc. Tegenwoordig is het makkelijk om van organisaties informatie op te zoeken, omdat deze altijd wel een eigen site hebben. Vaak staat hier ook vermeld of er stagevacatures openstaan. Staat hier niets over vermeld, neem dan toch contact op: niet geschoten is altijd mis.

Sommige onderwijsinstellingen beschikken over een eigen stagebureau. Zo’n bureau bemiddelt tussen stagiair(e) en bedrijf. Een voordeel hiervan is dat het bedrijf bekend is bij jouw studie en dat het bedrijf bekend is met de werkwijze van de onderwijsinstelling en ervaring heeft met het begeleiden van stagiaires.
Op internet zijn veel stagevacatures te vinden. Door bij Google een zoekterm als ‘stage zoeken/vinden’ in te typen, komen talloze handige sites tevoorschijn. Kijk ook eens op Fiks, hier fiks je eenvoudig een stage!

Stageplek gevonden

Stem van te voren de verwachtingen van jou en je stagebegeleiders goed af, zodat hier tijdens of na de stage geen misverstanden over ontstaan. Wat wil jij als stagiair(e) leren en welke doelen ga je nastreven tijdens de stage? Welke werkzaamheden kan en wil jouw stagebegeleider je laten uitvoeren? Komen jullie doelen overeen? Het is handig, maar waarschijnlijk ook verplicht, dergelijke zaken in een stageplan te vermelden.

Zorg ook dat meer officiële zaken op papier worden gezet. Dit gebeurt meestal middels een stageovereenkomst die je van school of het bedrijf krijgt. Maar mocht dat niet zo zijn, zal je deze zelf moeten opstellen. Hierin staat hoeveel uren stage je per week of per maand loopt, wat de totale duur van de stage zal zijn en hoe hoog de eventuele vergoeding is. Je stagevergoeding wordt door meerdere factoren bepaald, zoals je opleidingsniveau, je werkervaring en de duur van de stage. Hoe langer de stageperiode, hoe meer taken en verantwoordelijkheid je zal krijgen, waardoor je dus meer waard bent.

Problemen tijdens je stage?

Soms kan het tegenvallen en voel jij je helemaal niet op je plek bij het bedrijf waar je stage loopt. Dit kan zijn omdat je niet blij bent met de werkzaamheden. De werkzaamheden zijn niet zoals jij je had voorgesteld. Praat hier goed over met mensen om je heen en blijf niet met idee ‘ik hou het hier nog wel even uit’ zitten want daar is nog nooit iemand slimmer van geworden. Een stage is bovendien bedoelt om van te leren. Het kan aan de andere kant ook voorkomen dat jouw stagebedrijf de stage stop zet. Ze zijn niet tevreden over jouw werkzaamheden en prestaties of je past niet binnen het team. Geef nooit zomaar op want er is altijd een oplossing voor jouw probleem.

Problemen tijdens je stage kunnen verschillende vormen aannemen. Wanneer er iets ernstigs aan de hand is zoals discriminatie, seksuele intimidatie of pesten is het absoluut belangrijk om dit te melden. Lopen de problemen dusdanig uit de hand dat de wet wordt overtreden, is het belangrijk dat je direct naar je stagebegeleider en/of praktijkbegeleider gaat en dit aangeeft.

Wat je het best kunt doen en naar wie je moet gaan lees je verder in de wiki op www.stageplaza.nl.

Stage in het buitenland

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om stage te lopen in het buitenland. Naast kennis over je vakgebied leer je dan ook een nieuwe cultuur en mensen van over de hele wereld kennen. Je kunt deze optie het beste van te voren overleggen met je studiebegeleider.

Globalplacement.com – Globalplacement is marktleider op het gebied van international stages. De website is geheel gratis voor studenten en biedt dagelijks meer dan 800 internationale stages over heel de wereld aan.

Europlacement.com – Europlacement biedt stages aan voor studenten die een stage zoeken in Europa. Als partner van Globalplacement werkt Europlacement samen met de Europese Unie om Europese stages van hoge kwaliteit te kunnen aanbieden.

www.stagereizen.com – (Betaalde) stages in Australië en Nieuw Zeeland

Handige websites

Verrassendvalencia.nl – Online marketing stage in Valencia (Spanje).

Zorgen.nl – Een website met een groot aantal stages in de zorg.

Stage vacatures – Deze website biedt een overzicht van stages die op diverse sites worden aangeboden.

Stageplaza.nl – Stageplaza.nl biedt gratis stages aan voor nationale en international studenten in Nederland. Als marktleider van de Nederlandse stagemarkt, kan stageplaza meer dan 1500 stages per dag aanbieden.

Stagebuitenland.nl/

www.mediastages.nl

www.onbegrensdtalent.nl – Als student met een beperking is het niet altijd makkelijk een goede stage te vinden of een goede baan te krijgen na de studie. Onbegrensd Talent werving selectie en detacheringsbureau voor mensen met een beperking heeft opdrachtgevers die verschillende stages en banen speciaal aan mensen met een beperking beschikbaar stellen. Stages en banen zijn op HBO en WO niveau.

www.stagemax.nl – StageMax is gespecialiseerd in stages en afstudeeropdrachten