HOME

ROMEINEN

EETGEWOONTEN

TAFELMANIEREN

MENU

KEUKEN

KOK

SMAAK

APICIUS

RECEPTEN

OVER MIJ

ARCHIEF

LINKS

 

 

 

 

 

 

 

Uit verschillende bronnen valt op te maken dat het drie-gangenmenu, zoals wij dat kennen, in de Romeinse tijd haar oorsprong vindt. De eerste gang -gustatio- bestond uit allerlei eetlustopwekkende hapjes, te vergelijken met de Italiaanse antipasti. Groenten, aangemaakt met olie en azijn, gezouten vis, olijven en eieren behoorden tot de vaste bestanddelen. Dan volgde het hoofdgerecht -primae mensae-, dat werd gevormd door vlees en/of vis, vaak met een begeleidende groente. Het nagerecht -secundae mensae- omvatte een reeks zoetigheden, al dan niet gedroogde vruchten of gebak. Tijdens de hele maaltijd werd brood gegeten.
Een met honing gezoete aperitiefwijn -mulsum- begeleidde traditioneel het voorgerecht; tijdens de volgende gangen werd met water vermengde wijn gedronken. Het drinken breidde zich vaak uit tot na de maaltijd.

Een uitgebreid artikel over het menu vindt u hier.

 
 

© www.apiciana.nl