aardpeersoep

Barbara

Er is een soep die mij blijft achtervolgen. Net voor ik inslaap denk ik aan deze soep. Op onverwachte momenten duikt ze op in mijn gedachten. Ze is wit en romig en gewoon helemaal perfect voor een koude winterdag.

Vorige kerst kookte ik voor mijn vol- en lieftallige familie. Geholpen door mijn  brave zusje, maakten we een buffet om –het mag gezegd- trots op te zijn. Met de champagne en wijnen deskundig uitgekozen door mijn vader en zijn subtiele finishing touches (een hele parmaham –whoop whoop!) een waar feestmaal.

Op het menu stond een soep uit het boek Home Made van Yvette van Boven, met aardpeer en pastinaak. Aangezien die er terug zijn, kan ik die soep uit mijn dromen maken. Even checken of het wel terecht was dat ze in mijn hoofd bleef spoken en dat het geen projectie was.

Vorig jaar bij kerst, gebruikte ik een krachtige bouillon van het karkas van een haan (waarvan het vlees in de coq au vin was verdwenen, een andere feestdis). Ik ga dus voor zelfgemaakte bouillon. Dit mag je skippen, maar een straffe gevogeltebouillon maakt de soep nog lekkerder.

romige aardpeersoep met gebakken pastinaak:

dit heb je nodig voor 1 liter soep:

1 kg aardpeer
het sap van 1/2 citroen
3 el olijfolie
2 sjalotten
200 ml witte wijn
800 ml bouillon
125 gr room
1 kleine pastinaak
25 gr boter
(eventueel 150 gr paddenstoelen, ter garnering)
peper & zout

zo maak je het:

Schil de aardpeer, snijd ze in gelijke stukken en schep het citroensap erdoor (dan verkleurt de aardpeer niet, en blijft je soep mooi wit). Snijd de sjalotten fijn. Verwarm de  olie in een kookpot, stoof de sjalotten tot ze glazig zijn, voeg dan de stukken aardpeer toe en laat 5 minuten mee stoven. Blus met witte wijn. Laat de wijn een beetje inkoken en voeg dan de bouillon erbij. Laat koken tot de aardpeer gaar is. Mix de soep glad en voeg de room erbij. Proef en kruid bij met peper en zout (en eventueel een beetje curry en paprika).

Schil de pastinaak en snijd hem in dunne schijfjes. Verhit de boter in de pan en bak ze bruin, kruid met peper en zout. Doe dit ook met de paddenstoelen als je die erbij wil serveren. Schep de soep in warme kommen, verdeel de pastinaak en paddenstoelen erover.