Doorgaan naar hoofdcontent

Rodekoolsoep

Ik heb lang getwijfeld voor ik voor het eerst rodekoolsoep durfde te maken. Het intrigeerde mij ontzettend, want het was zowat de enige groente waarvan ik nog nooit soep had gemaakt, maar de kleur die ik me erbij voorstelde schrikte me af. Bovendien vond ik het een vreemd idee om de smaak van rodekool in een soep te hebben, ik bedoel daarmee in lopende vorm. Bij die smaak verwacht je te moeten kauwen. Of zoiets.

Maar mijn nieuwsgierigheid won zoals steeds. En nu begrijp ik zelf helemaal niet meer waarom ik het ooit vreemd vond. Rodekoolsoep is superlekker. Echt! Zelfs Nankin, Merlots broer, die eigenlijk geen rodekool lust, moest toegeven dat mijn soep lekker was. En aan de kleur (dieppaars) ben je gewend nadat je de soep voor de tweede keer hebt gemaakt, wat je bijvoorbeeld kan doen voor een Halloweenetentje voor vrienden die nog nooit rodekoolsoep hebben gegeten.


Wat heb je nodig?

Vlees
Een bakje spekjes. Ik neem er telkens eentje van die spekjes die met twee bakjes aan elkaar hangen. Maar als je meer van vlees houdt dan ik gebruik je ze best allebei. Of nog meer. Gebruik er maar zoveel als je wil. Mij is het vooral om de smaak die de spekjes afgeven aan de soep te doen.

Groentjes
2 grote rode uien en een rodekool. Al heb je van de rodekool maar ongeveer 2/3de nodig voor dit recept, met 3,5 l bouillon. Als je natuurlijk een grotere soeppot hebt dan ik kan je wel de hele rodekool gebruiken, want dan kan er ook meer bouillon in je pot.

Kruiden
Peper & zout.

En ook nog
Bakboter of (olijf)olie, 3,5 l bouillon en (witte wijn)azijn. Ik gebruik voor mijn soepen meestal een combinatie van twee soorten bouillon, gewoonlijk is dat groente- en kippenbouillon, maar in dit geval gebruik ik groentebouillonblokjes en runderbouillonblokjes.

Ik verdenk mezelf ervan dat te doen omdat de spekjes die erin zitten van een varken komen en een varken meer weg heeft van een koe (rund) dan van een kip. Qua grootte. Of zo. De (witte wijn)azijn schrijf ik zo omdat je mag kiezen. Ik heb de soep al eens met gewone azijn gemaakt, maar met witte wijnazijn vind ik ze nog iets lekkerder.

Wat moet je doen?

Snijd eerst de groentjes, de uien in grove stukken en de rodekool in snippers. Ik begin bijna altijd met alle groentjes te snijden omdat je daarna je volle aandacht kan gebruiken wanneer je het vuur opzet. Zo duurt het natuurlijk wel langer, maar als je er evenveel van houdt om in de keuken te staan als ik, vind je dat vast niet erg.

Neem als de groentjes klaarstaan je spekjes erbij en bak ze in je soeppot. Ik gebruik nooit extra boter of olie om spekjes te bakken, ze geven voldoende vet af van zichzelf. Je mag kiezen of je de spekjes knapperig wil of niet. Als je ze knapperig wil, moet je ze gewoon langer laten bakken. Haal ze wanneer ze klaar zijn met een schuimspaan uit de pot, zo blijft het spekvet en alle smaak in de pot.

Voeg nu een beetje extra boter of olijfolie toe en bak de uien in dezelfde pot. Wanneer de uien glazig worden, kan je de rodekoolsnippers toevoegen en eventjes mee aanstoven.

Tijd voor peper, zout en de (witte wijn)azijn. Ik kruid mijn soepen telkens wanneer alle groentjes in de pot zitten maar voor ik de bouillon erover giet. Ik heb de (witte wijn)azijn nog nooit afgemeten, maar als ik moet gokken, zou ik zeggen dat de scheut die ik erin kap zo ongeveer 6 eetlepels is.

Giet wanneer alle rodekoolsnippers wat hebben kunnen aanstoven en je de groentjes voldoende hebt gekruid de bouillon in de soeppot, dat is dus 3,5 liter water met 7 bouillonblokjes naar keuze.

Laat de soep zo’n 20 à 30 minuten koken voor je ze mixt. Daarna moet je enkel nog de spekjes er terug indoen en je kan je laten verrassen door de smaak of je vrienden een beetje bang maken met de kleur…

Reacties

  1. Heerlijk, dank je wel!
    Ik denk dat je er nog van alles aan toe kunt voegen, een paar wortels bijvoorbeeld.
    Ik had trouwens rode wijn ipv azijn gebruikt, ook lekker.

    Warme groet,
    Nienke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nienke!

      Bedankt om een reactie achter te laten. :-) Heb je rode wijn gebruikt of rode wijnazijn?

      Verwijderen
    2. Graag gedaan! Ik heb rode wijn gebruikt.

      Verwijderen
  2. Een tip om de warme rode kool soep te serveren is met een beetje (halfvolle of volle) yoghurt erdoor. Dat maakt het nog lekkerder!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heb strikjes van broccoli toegevoegd ,nooit gedacht ooit rodekool soep te maken,maar lekker

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri