zaterdag 14 januari 2012

Oeps.. een nieuwe keuken en nu?

Keukens

Als je op zoek bent naar een nieuwe keuken is het wel handig dat je weet hoe een keuken in elkaar zit en waar je op moet letten voordat je zomaar een kookmeubel in je huis zet die misschien wel 25 jaar in je woning staat. Maar waar moet je op letten? Ik heb voor je een aantal tips op een rijtje gezet zodat je ze eens goed door kan lezen.

Voordat ik de tips aan je geef leg ik eerst uit hoe een keuken in elkaar zit zodat je weet waar we het over hebben.

Een complete keuken heeft de volgende onderdelen:
  1. keukenkastjes (ook wel keukenmeubelen genoemd)
  2. keukenapparatuur (alle apparatuur in de keuken)
  3. werkblad (aanrechtblad of werkplaat)
  4. keuken accessoires (kraan, verlichting en alle bijbehorende producten in de keuken)


Waar moet je op letten?


3 woorden: kwaliteit, uitstraling en praktische inrichting


Kwaliteit van de keuken


Rompdikte 16mm of 19mm

Waar herken je de kwaliteit van een keuken aan? De kwaliteit van een keuken heeft te maken met de dikte van de kasten en aan het scharnierwerk. Omdat er op de keukenmarkt zoveel te krijgen is, is het belangrijk dat je weet dat bijna elk keukenmerk weer zijn eigen kwaliteit handhaafd. In de meeste gevallen is de dikte van een keukenkast (dus de corpus of skelet van de keukenkast) zo'n 16mm dik. Bij de betere keukenfabrikanten gaat men zelfs tot 19mm dikte dat scheelt al zo'n 15% in dikte en is hierdoor echt stevige en verlengt hiermee ook de levensduur van de keuken tot minimaal 30 jaar.

Tip: Tijdens de keukenjacht kan je bij de meeste keukenvakzaken de kasten bekijken en dit gewoon opmeten. (Dus meetbandje meenemen!)


Scharnieren en ladesystemen

De laden en deuren in een keuken gaan bijna elke dag open (intensief gebruikte plaatsen zijn: koelkast, besteklade, pannenlade of carroussel en de voorraadkast) Daarom is een stevige korpus niet genoeg en moet er een goed ladesysteem inzitten. Één van de beste scharniermerken is Blum en word vaak gebruikt in de betere keukenmerken. Bij dit merk is het mogelijk om van 30 jaar oude keukens nog scharnieren te krijgen als deze toch kapot zijn gegaan. Er zijn ook andere merken zoals Hettich maar uit de praktijk blijkt dat Blum toch echt het beste merk keukenscharnier is.

Tip: Blum scharnieren kan je herkennen doordat er altijd een merkje van Blum® in staat, door de keukenkastdeuren te openen kijk je direct op de scharnieren waar het altijd in staat, wil je meer weten over inrichtingen van een keuken of blum laden/deur systemen kijk dan even op: http://www.orgalux.com/nl-be/



Uitstraling van de keuken

Een nieuwe keuken, een nieuwe look! Altijd spannend als je nog niet helemaal goed weet wat je wilt hebben.... Ik stel je gerust, soms is het niet moeilijker als dat je denkt! Er zijn namelijk maar een paar keuzes:

  • Moderne keukens(strakke en rustige styl)
  • Eigentijdse keukens (strak maar met de neiging naar klassiek)
  • Klassieke keukens (meer randjes en wat drukkere deurtjes)\
  • Robuuste keukens (eiken, beton etc. en dikkere staanders en dikkere werkbladen)
Kies hierboven een stijl uit en je hoeft alleen nog de kleur uit te zoeken, hiervoor heb ik een tool bedacht want ook hier zijn maar een paar keuzes in:

  • Wit, creme, bruin (leuk bij houten vloeren)
  • Wit, grijs en zwart (past goed op antracieten tegelvloeren)
  • Knalkleuren: rood, zwart, blauw, groen. De keuze knalkleur is eigenlijk geen keuze omdat bijna iedereen die dit mooi vindt dit al in zijn hoofd heeft.
Tip: de kleurkeuze hangt meestal ook af van de stijl van de keuken. (Bij een klassieke keuken is het niet mooi om dit knal groen te doen) daarom hieronder een paar combinaties:

  • Moderne keukens kunnen eigenlijk met elke kleur gecombineerd worden
  • Eigentijdse keukens worden meestal in de lichte kleuren uitgevoerd. (meer tijdloos) Met een wat donker werkblad
  • Klassieke keukens worden voor 80% uitgevoerd in Wit of grijs met een donker werkblad, waardoor de keuken meer naar voren komt. Duifblauw of Ossenbloedrood word ook gedaan maar is wat gewaagder. Meestal hangt deze keuze af van het interieur van de woning. 
  • Robuuste keukens worden alleen maar uitgevoerd met natuurlijke materialen zoals: hout, beton en graniet. 

Praktische inrichting van de keuken

In de keuken bevinden zich 5 zone's

  1. Vooraadzone
  2. Opbergzone
  3. Spoel & Afval zone
  4. Voorbereiden
  5. Koken en bakken
1. Voorraadzone

In de zone voorraad horen verbruiksgoederen en voedingswaren als conserven, rijst pasta, koffie, thee, cornflakes. Bewaar hier ongeopende verpakkingen.

Een hoge kast met apart uittrekbare binnenladen is de perfecte plaats voor je voorraad. Brede (tot 120 cm) en diepte (tot 65 cm) voorraadladen bieden de meeste ruimte.
De koelkast, en eventueel de diepvriezer vind je ook in deze zone.

2. Opbergzone

In de zone opbergen horen uw dagdagelijkse keukenbenodigdheden zoals glazen, borden en bestek.
Maak gebruik van deze slimme tips:
  • berg je glazen en kopjes op in bovenkasten met klapdeuren.
  • ORGALUX bestekindelingen zorgen voor meer overzicht in je lade.
  • Zet je borden met bordenhouders in laden. Zo zijn ze snel en makkelijk bereikbaar
3. Spoel & afval zone

De zone spoelen & afval is één van de belangrijkste zones in uw keuken aangezien ze elke dag erg intensief wordt gebruikt.
  • Hier kan je hier al je poets- en schoonmaakbenodigdheden kwijt.
  • Een hoge lade onderaan biedt ruimte voor een afvalsorteringssysteem en schoonmaakproducten.
  • Met een spoelbaklade benut je ook de ruimte net onder de spoelbak
4. Voorbereiden

De zone voorbereiden bevindt zich centraal in je keuken en is best minstens 90 cm breed. Hier bewaar je geopende voorraad, maar ook snijplankjes, kruiden, werkbestek, aluminium- en vershoudfolie, een deegrol en andere keukenhulpjes

5. Koken en bakken

De zone koken & bakken is het hart van je keuken. Hier staat het fornuis en de oven. Hier bewaar je je pannen, kookbestek, pannenlappen, kookboeken, bakplaten en vormen.
Bewaar pannen en hun deksels apart voor een goed overzicht en makkelijke bereikbaarheid.


Tips: bezoek voor indelingen van je bestaande of nieuwe keuken de website van Orgalux

Als je meer informatie nodig hebt of folders van keukens dan kan je kijken bij mij op de website