Investeren in roemenië de crisis opent perspectieven

Eén van de meest interessante investerings- en exportgebieden is Roemenië. Want dankzij de gigantische subsidies van de Europese Unie openen er zich talrijke business-opportuniteiten voor Belgische ondernemers uit de meest diverse sectoren: een echt buitenkansje nu de crisis toeslaat !
Sinds mijn eerste bezoek aan Roemenie in 1984 is er veel veranderd. Vandaag zal Roemenië opnieuw zijn "paradigma" shiften.


Centraal- en Oost-Europa inclusief Roemenië heeft te maken met een ongustig financieel economisch klimaat. Het aanpassingsproces dat nu gaande is zal pijnlijk zijn. Het herstel in 2010 kan snel gaan. De overheid en Centrale bank zullen behoedzaam opereren om het herstel niet in de kiem te smoren.
Vandaag draaien we de klok terug en de ondernemers die nog geen kans benut hebben kunnen hem grijpen. De vastgoedprijzen zijn gekelderd met 30-40%. De bedrijven balanceren op de rand van het bankroet. Op dinsdag 9 Juni heeft bvb. Flanco een keten van huishuidelektro de procedure van vereffening aangevraagd gezien de dalend vraag naar apparaten in de laatste 3 maanden. Wie een "asset" deal wil afsluiten kan gouden zaken doen vandaag. Bovendien zijn de prijzen voor land en gebouwen erg aantrekkelijk gezien de crisis, is het klimaat gunstig en de grond vruchtbaar. En last but not least: de Europese Unie verleent tussen 2007 en 2013 maar liefst 30 miljard euro subsidie aan buitenlandse bedrijven die in de ontwikkeling en modernisering van Roemenië willen investeren!"


De grootste subsidiepot gaat naar landbouw- en voedingsbedrijven: 8 miljard euro. Dat is niet verwonderlijk, gezien het belang ervan voor het land. Bedrijven die een activiteit in Roemenië willen opstarten, hebben de grootste kans op succes in de primaire productie van groenten, fruit, oliën, vetten en granen. Tevens mogen we de olie voor biodiesel niet vergeten: omwille van haar enorme hoeveelheid koolzaadolie zou Roemenië wel eens het nieuwe brandstofparadijs kunnen worden. Daarnaast bestaan er heel wat perspectieven in de veehouderij en vetmestbedrijven. In de voedingsnijverheid liggen de grootste kansen in de veevoeder, slachterijen, vleesverwerking, zuivel, bieren en soft drinks. Dit heeft vooral te maken met de sterk opkomende retail die door buitenlandse supermarktketens wordt gedomineerd en naar kwalitatief hoogwaardige producten en grotere volumes vraagt." Maar deze sectoren importeren ook expertise, systemen, componenten, etc. Er bestaat immers een grote nood aan modernisering en automatisering. Tevens dient de voedselveiligheid en hygiëne te worden geoptimaliseerd.


Maar Roemenië biedt eveneens een interessante afzetmarkt voor bedrijven uit de bouw- en aannemerswereld. Zo zijn er subsidies voor de uitbouw van een beter milieubeleid, transport, human resource development, economische competitiviteit en regionale ontwikkeling.
Grote infrastructuurwerken, rioleringen, waterzuivering/winning, afvalwaterbehandeling/ophaling: het zijn maar enkele voorbeelden van projecten waarvoor de Westerse knowhow erg is gegeerd.


Daarnaast is er steun voor andere projecten voorzien, zoals transportinfrastructuur en het Trans-Europese transportnetwerk.
Tevens lanceert de Roemeense overheid speciale programma's die een verdere ontwikkeling en optimalisering van de energiesector en het toerisme moeten stimuleren. Ir. Freddy Jacobs: "Het is duidelijk dat deze subsidiemaatregelen tot een grote bloei van de Roemeense economie zullen leiden, waardoor er in de komende jaren nog veel meer business-opportuniteiten zullen worden geceëerd. Denk maar aan de rol die Belgische bedrijven kunnen spelen in de inplanting van business-, industrie- en technologieparken, de bouw van fabrieken, kantoren en huizen, het implementeren van nieuwe productietechnieken, etc."
De rente zal geleidelijk worden verlaagd om de munt te behoeden voor een al te sterke afwaardering. Qua concurrentiepositie heeft Roemenië nog steeds een goede uitgangspositie. Er is ruimte voor productiviteitsverhoging. Het streven om uiteindelijk ook de euro in te voeren eist een voortgang met het aanpassingsproces. Op dit terrein is nog veel winst te boeken. Al met al een interessante markt om verder te groeien.


In de loop der jaren hebben wij ons toegelegd op interim diensten in Roemenië. Wij schrijven geen boeken maar zetten prestaties neer. Wij richten uw bedrijf op, zoeken uw gronden en/of partners, verzorgen de bancaire financiering (of alternatieve financieringsvorm), regelen uw subsidies en zorgen voor de creatie van een winning team rondom de startende of groeiende onderneming. Daarnaast heb ik een Belgisch Roemeense kamer voor immobiliën opgericht in 2006. De kamer heeft een eigenzinnig model en is uniek in zijn soort.


Noteer de volgende workshop van de kamer op 17 September 2009 in samenwerking met ING bank in Brussel ((info op www.cibr.be ). Wij behandelen zowel de EU fondsen als performance management in tijden van crisis.


ir. Freddy M.E. Jacobs
www.pbsworldwide.com
Ambassador voor de Vlercik Alumni in Roemenië
frjacobs@telenet.be
0032478-331.799

0040-766-622-873

roemenië europese structuurfondsen,subsidies roemenië, investeren in roemenië, landbouwsubsidies roemenië,sop iec roemenië,sop operationele programma's roemenië,sop milieu roemenië,subsidies mkb roemenië,subsidies kmo's roemenië

AttachmentSize
20091229 Investeren in roemenië de crisis opent perspectieven.pdf24.72 KB