Spring naar inhoud


Advocaat bedanken

Beste Beatrijs,

Enige tijd geleden had ik een akkefietje, waardoor ik mij genoodzaakt zag een advocaat in de arm te nemen. Binnenkort zal mijn zaak naar alle verwachtingen succesvol worden afgerond. Als het zover is, zou ik mijn advocaat graag voor zijn bijstand willen bedanken. Wat is een goede en gepaste manier om dit te doen? Mijn idee is om bijvoorbeeld een bos bloemen naar zijn kantoor te sturen of is dit cadeau te onpersoonlijk?

Mijn dank is groot

Beste Mijn dank is groot,

Professionals met een dienstverlenend beroep (artsen, advocaten, psychologen, dominees) hoort men geen cadeaus te geven. Formeel gesproken mogen zij niet eens cadeaus aannemen. Zij krijgen een salaris of een honorarium voor hun werk en daar hoeft niets tastbaars bovenop. Als u uw dankbaarheid wilt tonen, kunt u een hartelijk bedankkaartje/ -mailtje sturen.

Artikelen in Zakelijke relaties.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. grumpydoc schrijft

    Nou, ik val onder een van de genoemde vier categorieen.
    Op gezette tijden krijg ik een fysiek tastbare blijk van waardering: inderdaad, een bos
    bloemen, een door bonbons.
    Ik waardeer dat altijd enorm en het maakt mijn hele dag goed.
    Waar Beatrijs het vandaan heeft dat ik “formeel gesproken geen cadeaus mag aannemen”
    is mij een raadsel. Bedoelt zij soms cash duizend euro of zo?Een nieuwe Porsche?

    Een gemeenschappelijk kenmerk van bovengenoemde vier beroepen is dat het beroepen zijn, waarbij je mensen helpt op een weg door moerassen van problemen,
    gevaarlijke oerwouden van regelgeving,situaties waarin de menselijkheid – ook voor
    de professional – soms niet meer te vinden is. Ik vind het juist een blijk van oog voor de menselijke maat om te denken aan een bos bloemen.

    Ik zou zeggen: negeer dit advies!!!!

  2. De introvert schrijft

    Zelf heb ik gewerkt op een advocatenkantoor, en daar werd een blijk van waardering door middel van bijvoorbeeld een doos bonbons, fles wijn of een bos bloemen enorm gewaardeerd!

  3. Femmie schrijft

    Ik zie niet in waarom een dankbare klant/patient die het gevoel heeft dat hij/zij erg goed geholpen is (misschien zelfs beter dan normaal verwacht kan worden) en die bijzonder blij is met de uitkomst, daar geen bloemetje voor zou uitdelen!
    Dat geeft de gever zelf ook een goed gevoel en ik heb nog nooit gehoord dat een ontvanger het niet op prijs zou stellen.
    Wat niet hoort is iemand het gevoel geven dat zo’n geste verplicht zou zijn
    maar een attent onverplicht gebaar is in mijn optiek een grote aanrader

  4. Maria schrijft

    Jarenlang had ik een hele fijne huisarts, die niet alleen alle tijd nam voor zijn patiënten, maar mij ook enorm goed heeft geholpen. Toen hij als huisarts stopte en een afscheidsreceptie hield, waar ik niet bij kon zijn, heb ik een bos bloemen gekocht, een hartelijke, welgemeende bedankbrief erbij en afgegeven in de praktijk. Hij was er blij mee en vroeg me in een brief of hij mijn brief mocht voorlezen op de receptie. Ik vond dat prima en heb nooit gehoord, dat sommige beroepsgroepen/personen, zo’n welgemeend gebaar niet zouden mogen aannemen. Een volgende keer zou ik het weer doen, gewoon
    van mens tot mens, uit oprechte waardering!

  5. Marie schrijft

    De meeste dienstverlenende bedrijven hebben een gedragscode op kantoor. Over het algemeen staat daar iets in over hoe groot/duur een cadeau mag zijn om het aan te nemen. Een bos bloemen/bonbons vallen daar altijd wel onder. Alleen als het gaat om giften waarbij er twijfel zou kunnen ontstaan over de ethiek moet het gemeld worden, of mag de gift niet worden aangenomen.
    Ook het type cadeau verschilt natuurlijk: een doos bonbons die iemand meeneemt is iets anders dan een gift die een waarde in geld uitdrukt, zoals een cadeaubon.
    Nog een reden waarom bloemen of iets lekkers een goed cadeau zijn: dan kan het hele bedrijf meegenieten van de mooie bos die er staat, of samen de taart opeten, en is het bedankje voor het bedrijf en niet alleen de geadresseerde. Dat is ook prettig voor de advocaat zelf: zijn gedrag over het aannemen van giften kan niet in twijfel worden getrokken als de gift publiekelijk wordt gegeven of zelfs gedeeld.

    Beatrijs heeft gelijk dat het niet nodig is, maar als de briefschrijver toch iets wil doen dan is haar oplossing prima.



Sommige HTML is toegestaan