Recept: suikervrije chocoooooo!

maart 9, 2012 § 7 reacties

Better than Nutella“, noemt Chocolate Covered Katie deze choco. Ik vind Nutella eigenlijk helemaal niet lekker (vroeger wel trouwens, maar vanaf een bepaald moment dus absoluut niet meer), dus voor mij zijn alle choco’s beter dan Nutella. Nah!

Maar wat deze choco van een objectiever perspectief ‘beter’ maakt dan Nutella, is 1) de afwezigheid van geraffineerde suiker, 2) de afwezigheid van melk, 3) het lage vetgehalte (en je bepaalt zelf welke olie je gebruikt) en 4) de afwezigheid van kunstmatige smaakstoffen.

Het recept, vertaald en becommentarieerd door mezelve:

(voor de schone foto’s moet je bij Katie zelf zijn – maar pas op: kwijlgevaar!)

Ingrediënten:

  • 2 cups (240 g) rauwe hazelnoten
  • 1 1/2 el puur vanille-extract (geen vanille-essence, da’s chemische troep)
  • 1/4 cup cacaopoeder (geen chocomelkpoeder dus, daarin zit meer suiker dan cacao, denk ik)
  • 1/4 tl + 1/8 tl zout
  • optioneel: 2-3 tl olie naar keuze (voor extra smeuïgheid)
  • 1/2 cup (120 ml) melk naar keuze (ongezoete sojamelk of rijstemelk in mijn geval)
  • 1 el steviapoeder
  • 1/4 cup (60 ml) plus 2 el stroop naar keuze (of suiker voor de suikerverslaafden) OF als je geen stroop eet, kan je dit vervangen door extra stevia + iets vloeibaars (kokosmelk lijkt me lekker…)

Hoe?

Rooster de hazelnoten 10-14 minuten op 215°C.
Wrijf ze daarna in een keukenhanddoek om de meeste velletjes eraf te krijgen.
Mix de noten tot ze ‘boterig’ zijn.
Al de rest erbij.
Mixen tot de pasta zo smeuïg als gewenst is.

Belachelijk gemakkelijk, niet waar?

de noten moeten dus eigenlijk eerst gemixt worden, maar ik ben dat al elke keer vergeten en 't was ook lekker 😉

nee, zo ziet dat er eigenlijk niet zo smakelijk uit...

maar 't is dus wel heel lekker, op een volkoren roggeknäckebröd van Wasa bijvoorbeeld...

Ik bewaar deze choco trouwens in de koelkast.

Smakelijk!

Boterhammendoos

februari 23, 2012 § 13 reacties

Het lukt mij aardig om suikerspullen links te laten liggen. Wellicht valt het bij mij met de verslaving al bij al nog mee. Ook die veelgenoemde ontwenningsverschijnselen blijven achterwege.

Waar het mij nog aan ontbreekt, is aan inspiratie voor de lunch. Aangezien er ook suiker in brood zit, kan ik ’s middags niet meer snel naar de broodjeszaak naast ’t werk.

Neen, ik moet  mijn eigen boterhammendoos meenemen.

Vroeger deed ik dat ook wel ‘s, maar dan zaten er steevast boterhammen met kaas en confituur in. Niet meteen een optie nu. Boterhammen met spread ook niet echt, want in die sauzen zit meestal ook suiker.

Hierbij dus een oproep naar recepten voor de boterhammendoos! Eenvoudige dingen, iets wat je gewoon tussen de boterham doet. En waar je niet al teveel bij moet nadenken ’s morgens, op ’t moment dat je je boterhammen smeert. Iemand ideeën?

Esmeralda

Een suikerloos ontbijt

februari 20, 2012 § 12 reacties

Wat ik het meest zal missen, is de confituur op mijn boterham‘, zei een van mijn vriendinnen die deelneemt aan de suikerloze vasten. Zij sluit ook vervangsuikers uit en dus worden het voor haar 47 confituurloze dagen.

Speciaal voor haar en voor alle zoetekauwen een lijstje van dingen die ik de komende weken als ontbijt zal eten:

– zelfgebakken brood uit m’n broodmachine: gewoon het lepeltje suiker uit het recept weglaten (geen idee trouwens waarom er per se suiker in brood zou moeten zitten)

– rijstwafels van Oxfam: ‘geen toegevoegde suikers’ staat erop vermeld.

– yoghurt van PurNatur: ik doe een paar scheppen in m’n blender samen met wat melk, een banaan en kaneel => heerlijke drinkyoghurt

– een glaasje vers geperst sinaasappelsap

– cottage cheese

– sneetjes kaas

gepofte quinoa van Primeal (verkopen ze in de Bioplanet, staat ook ‘geen toegevoegde suikers’ op)

– witte amandelpasta, notenpasta (ook verkrijgbaar in de Bioplanet en veel natuurwinkels)

– eieren

– pompoenpitten, zonnebloempitten

– amandelnoten, hazelnoten, pistachenoten

Met dat allemaal achter de kiezen kom ik zeker de voormiddag door zonder de minste honger. En dus ook zonder drang naar een zoet tussendoortje om snel de honger te stoppen.

Lies

Waar ben ik?

Je bekijkt nu de recepten categorie van Suikerloos.