Witte chocoladecake met peer

Deze cake maak ik klaar in een tulbandvorm. Het is een lekkere cake die helemaal niet droog is en die supergemakkelijk te maken is.

Benodigdheden:

– 125g witte chocolade
– 225g bloem
– 1,5 theelepel bakpoeder
– 1/4 theelepel zout
– 125 g ongezouten boter
– 100 g suiker
– 3 grote eieren
– 1,25 dl melk
– 450g peren uit blik

Splits de eieren en klop het eiwit op. Smelt de chocolade au bain marie en zet opzij.

Meng de bloem, het bakpoeder en het zout. Klop de boter en de suiker romig en voeg de eierdooiers hier één voor één aan toe. Voeg de gesmolten chocolade, de droge ingediënten en de melk toe. Spatel de opgeklopte eiwitten onder dit geheel en schep de helft van het beslag in een tulband vorm.

Leg hier de schijfjes peer op, doe de rest van het deeg erbij en bak gedurende 40 minuten op 170 °C.

Gepocheerde peer

Het volgende gerechtje is erg lekker als dessertje. Het ligt niet al te zwaar op de maag, is zoet, maar niet al te extreem zoet.

Ingrediënten

– 1 peer/persoon (ik neem meestal conference peren, gewone peren gaan ook maar die garen iets trager)
– Een klein flesje droge, witte wijn
– Suiker
– Kaneel
– Citroensap
– Vanilleijs
– Slagroom
– Chocoladesaus

Bereiding

1. Doe de witte wijn in een steelpannetje, voeg daar water bij (per hoeveelheid wijn, 2 hoeveelheden water)
2. Doe redelijk veel suiker in het steelpannetje (heel de bodem mag onder liggen)
3. Voeg kaneel en wat citroensap toe aan het steelpannetje
4. Warm het mengsel in het steelpannetje op. Zet het vuur niet al te hoog. Het moet warm worden, tot op een punt dat het net een beetje begint te borrelen, maar het mag zeker niet koken!
5. Schil de peren, doe ze in 2 en haal het klokhuis eruit. Als het water in het pannetje op temperatuur is, leg de peren erin. Laat ze erin tot dat je met een vork gemakkelijk in de peer kan prikken. De peer mag niet te hard zijn, maar ook niet zodanig plat dat ze uiteen zou vallen.
6. Dresseer de peer op een bord met een bolletje vanilleijs, wat slagroom en wat chocoladesaus (de chocoladesaus kan je gemakkelijk zelf maken, smelt wat chocolade au bain marie samen met wat room)