Het verschil tussen bloem en meel

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen bloem en meel ? Meestal gebruiken we de termen door elkaar, maar er is wel degelijk een verschil. Laat ik het even uitleggen met tarwe : – Tarwemeel is gemalen graan, waarbij de kiemen en/of schillen (gedeeltelijk) verwijderd zijn. Het graan kan in meer of in mindere mate […]

Aanvulling van schuilnamen voor suiker

In Het suikermonster – deel 3 gaf ik een opsomming van de verschillende benamingen voor suikers. Op internet vond ik nog een aanvulling van schuilnamen die de industrie gebruikt. De regel van etiketten lezen blijft dus nodig. Eigenlijk kan je stellen dat er in vrijwel al het bewerkt voedsel suiker toegevoegd is. De producenten worden […]

Getest – Wraps

Afgelopen weekend vond ik in de supermarkt wraps “Whole Wheat” van Tex Mex Santa Maria. Deze versie is gezonder dan de normale wraps. Zelf omschrijven zij het als volgt : Een wat gezondere volkoren tortilla, gebakken met tarwemeel, grahamsmeel, tarwezemelen en zuurdeeg van tarwe. Vandaag hebben we ze getest. Ivo maakte een tortilla met gehakt en […]

Getest – Synergie brood van Sonja Kimpen

In een van mijn vorige posting beschreef ik het probleem van brood. Omdat brood gemaakt is van tarwebloem veroorzaakt dit een piek in je suikerpeil. Dat is de reden waarom brood geschrapt werd van het menu. Bruin brood gaf hetzelfde resultaat, dus dat was ook geen optie meer. Ik ben nooit een echte broodeter geweest, […]