dinsdag 23 augustus 2011

Hongaarse wijnen in Boedapest

Ik ben vorige week met het vrouwtje naar Boedapest geweest. En natuurlijk was ik geïnteresseerd in de Hongaarse wijnen. En ik heb er een paar geproefd.  Het hoogtepunt was echter een gastronomische combinatie : warme gebakken ganzenlever (wat een zeer typisch Hongaars gerecht is) vergezeld met een glaasje Tokaj-Aszu 5 puttonyos.  De ganzenlever mag maar even de pan gezien hebben en was vergezeld van een sausje waarin de wijn ook al verwerkt zat.  De zalig-zoete bothrytis wijn past perfect bij de ietwat warme foie gras. Alleen al dit terug neerschrijven doet mij het water in de mond krijgen.
Egri Bikaver is Hongaars voor stierenbloed en deze wijn is niet slecht, maar je hebt het daar in alle soorten.
Wat mij het meest is bijgebleven is de hier minder bekende Villány. Ik proefde er een Cabernet Sauvignon fles die vergelijkbaar is met sommige top-Bordeaux.
Wat je daar zeker moet bezoeken als wijnliefhebber is het The House of Hungarian Wines - Buda Castle. Vlakbij de Matthias-kerk in Buda. En zeker zeggen dat Mr.Bex je gestuurd heeft.  Want dan score ik weer!
J Alle wijnhandelaars van Hongarije kunnen hier hun wijn naar toesturen. De wijn wordt dan geproefd door de kenners van “The House”  en als hij goed genoeg is wordt hij tentoongesteld. Ondertussen staan er al meer dan 700 wijnen. De muren in het ondergrondse gewelf bevatten heel veel educatief materiaal. Kaarten, uitleg over de Hongaarse druiven, productietechnieken, enz.. Zeer leerrijk!
Je krijgt er ook in het Engels uitleg zoveel je wil.
Je kan er ook een, weliswaar te betalen,  degustatie doen van Hongaarse wijn. Je hebt de keuze uit een 6tal verschillende degustaties.  Variërend in omvang en prijs.
Vermits het een betaalde degustatie is hoef je je niet verplicht te voelen om iets te kopen. Extra  informatie vind je op hun website : http://www.en.magyarborokhaza.com/)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten