Gratis kookadvies

Just another WordPress.com weblog

Technische Tips in de Keuken oktober 8, 2007

Filed under: koken&keuken — Sam Khaldi @ 8:35 am
Tags: , , ,

Technische Tips in de Keuken Klik op de afbeelding om de link te volgen Goedemorgen mensen,
Ik krijg veel vragen op mijn website ( http://www.keukengeheim.com) over de bak en braadtijden van vlees.Hoe bak ik op de juiste manier een steak of hoelang moet een lamsbout in de oven staan?Dat zijn veel gestelde vragen.
Daarom ga ik hier de volgende dagen wat technische info geven.
Op de blog van gisteren kan je de bereidingswijze van biefstuk terugvinden.
Algemene tips:

Bezuinig nooit op een braadstuk – bijvoorbeeld een Lamsbout, rosbief of kip – en koop het bij een betrouwbare slager. Of het vlees mals en smakelijk is, wordt grotendeels bepaald door ras, leeftijd en behandeling van het dier, en het besterven van het vlees; allemaal onzichtbare factoren. Koop met vet dooraderd vlees. Vet houdt vlees sappig, en geeft het smaak. Wie absoluut geen vet wil, kan maar beter geen vlees  braden .02 Bakken of rauw in de oven
Vlees  braden  in de oven is makkelijker dan in de pan. Het verhitten gaat gelijkmatiger en u hoeft er niet de hele tijd bij te blijven. Er zijn drie mogelijkheden. U kunt het vlees bruin bakken in een pan voor het de oven ingaat. U kunt het rauw in een hete oven plaatsen (240°C) en die na een kwartiertje temperen tot 180°C – kies hiervoor bij vlees dat moeilijk gelijkmatig te kleuren is, zoals een braadstuk aan het bot of een grote kip. De derde optie: zet het vlees rauw op 180°C in de oven. Het krijgt dan geen bruin korstje, maar blijft wel sappiger. Zo’n korstje vormt overigens geen jasje dat vleessappen binnenhoudt, zoals de kookmythe zegt, maar droogt het vlees juist iets uit.

Gebraden kip

Dep het braadstuk voor het bereiden droog met keukenpapier. Strooi er zout en peper op. Gaat u het aanbakken in de pan, kies dan een pan met een zware bodem waar het vlees precies in past. In een te kleine gaat het vlees koken in zijn eigen sappen, in een te grote verbrandt de olie. Zet de pan leeg op het vuur tot hij heet is. Voeg olie toe en desgewenst een klont boter voor de smaak. Bak het vlees aan alle kanten bruin. Leg het in een braadslee of zet met pan en al in de oven. Leg onderin een roostertje of een laag uienringen. Zo ligt het vlees niet te sudderen in het braadvocht.

03 Tijd
De bereidingstijd van vlees is afhankelijk van uw smaak, maar verschilt ook per soort. Verder spelen mee hoe lang u het vlees bruin gebakken heeft, hoe mals het vlees is (mals gaat sneller), of u vlees met of zonder bot braadt (mét duurt langer), of het vlees plat of bol is (bol duurt langer), en natuurlijk of het een gas- of een heteluchtoven is (de laatste is sneller). Een goede aanschaf is een kernthermometer. Rundvlees is bijvoorbeeld bij 35-40°C rood, kalfsvlees bij 45-50°C medium, onafhankelijk van bovengenoemde variabelen.

04 Temperatuur
De standaard braadtemperatuur is 180°C voor malse stukken vlees als kip en lamsvlees. Minder mals vlees als runderschouder kan beter op een lage temperatuur van 100-130°C worden gebraden. Immers, hoe hoger de temperatuur en hoe langer de bereidingstijd, hoe meer het vlees uitdroogt.

05 Rusten
Laat het vlees, zodra het klaar is, 5 tot 10 minuten rusten in aluminiumfolie. Warmte en vleessappen verdelen zich zo gelijkmatig over het vlees, zodat het bij het aansnijden minder vocht verliest. Snijd het met een vlijmscherp mes dwars op de draad, anders lijkt het vlees taai als u er op kauwt. Vang de vleessappen op en giet ze bij de jus of saus

Je kan elke dag van 8 tot 22 uur terecht op http://www.keukengeheim.com als je nog vragen moest hebben

Prettige dag

Samlogoklein1.jpg

 

1 Responses to “Technische Tips in de Keuken”

  1. marga schild Says:

    Wij hebben een lamsbout met bot van 3,5 kilo. Hoelang moet deze in de oven?


Plaats een reactie