Diamanten Antwerpen

Diamanten in Antwerpen: Het Verhaal

Antwerpen en haar geschiedenis met diamanten is een lang verhaal. Oorspronkelijk werden de diamanten niet in Antwerpen maar in Brugge geslepen. De reputatie van Brugge als diamantslijperstad werd als maar groter. Maar over tijd groeide Antwerpen uit als wereldstad en werden meer en meer activiteiten van omliggende steden naar Antwerpen verplaatst. Aan het einde van de 16de eeuw verhuisde het slijpen van diamanten mee naar Antwerpen.

Op dit moment had Antwerpen zich al ontwikkeld tot het commerciele hart van Europa waar meer dan 40% van de wereldhandel via de haven van Antwerpen passeerde. Bij deze handel zaten natuurlijk veel diamanten bij die voordien nog vooral uit India kwamen. Door het opzetten van de haven in Amsterdam kwam de handel in Antwerpen in achteruitgang, maar door de reputatie die het had opgebouwd in het slijpen van diamanten passeerden er als maar meer diamanten door de haven van Antwerpen.

Die waarde van diamanten voor een have begon telkens maar te groeien en dit hadden ze ook opgemerkt in Amsterdam. De Nederlanders probeer met heel wat pogingen om Antwerpen van de troon te stoten als beste stad in het slijpen van diamanten, maar zonder succes. De Nederlanders probeer vooral om de diamanten van goede kwaliteit in Amsterdam te krijgen en de diamanten met een mindere kwaliteit langs Antwerpen te passeren.

Rond 1866 werden de eerste diamanten ontdekt in Zuid-Afrika. Door de grote invloed van Europese landen in Afrika werden er als maar meer diamanten naar Europa gebracht. Dit betekende voor Antwerpen de grote doorbraak in het leiden van de wereld als diamantstad. In enkele maanden tijd zorgde de toename van diamanten in Antwerpen voor heel wat werk gelegenheid in de industrie. Ook de vraag naar diamanten groeide waardoor Antwerpen met zijn hoge kwaliteit in het slijpen van diamanten kon bloeien.

Tijdens de grote depressie van 1930 werd de diamantindustrie hard geraakt. De diamantwinkels bleven soms weken gesloten en het bleef een moeilijke situatie tot aan het uitbreken van de tweede wereldoorlog. Aan het begin van deze oorlog vluchten vele joodse zakenmensen naar de Verenigde Staten, Portugal of Engeland. Vanuit deze steden bleven ze zaken doen met diamantairs uit Antwerpen. Vele diamanten verhuisde vanuit Antwerpen naar Engeland om daar tijdelijk gestockeerd te worden. Wanneer de oorlog weer voorbij was kwamen de diamanten terug bij hun oorspronkelijke eigenaars waardoord Antwerpen een vlugge start kenden tegenover steden zoals Amsterdam.

Vandaag de dag gaan 80% van alle ruwe diamanten langst Antwerpen. Ze worden geslepen en nadien verstuurd naar Engeland waar de meeste diamanten worden verhandeld. De verkoop van diamanten in Antwerpen bestaat ook, maar is niet zo groot.