Topwijn, made in China

China prijkt in de top tien van de wereldwijde wijnproductie, de wijnen worden er alsmaar beter en toch boomt de verkoop van Chinese wijnen niet. Onze wijnexperte weerlegt de misvattingen en breekt een lans voor wijnen uit de Volksrepubliek.

Door Simonne Wellekens, foto’s Annelie Vandendael

‘Made in China’ op een etiket? Dan krijg je al snel een beeld van goedkope massaproductie. Dat geldt a fortiori ook voor een delicaat product als wijn, al is dat imago niet altijd terecht. Ja, natuurlijk vind je ook in China goedkope fabriekswijn die niets voorstelt, maar dat geldt voor alle landen ter wereld. Wat minder bekend is, is dat China ook veel kwaliteitswijn maakt die tot de top behoort. Jonge wijnmakers produceren er uitstekende wijnen met Europese allures, geholpen door de expertise van expats. Alleen krijgt die wijn er amper een kans.

Bij ons al zeker niet. Maar wanneer de kwaliteit blijft toenemen, zal de Chinese wijn zeker zijn weg vinden naar de traditionele wijnlanden. Hongerig en leergierig als China is, wil het graag goede wijn produceren en ook exporteren, alleen ligt de prijs te hoog en belemmert de kleinschaligheid een explosie op onze markt. De Europese belastingen en accijnzen en de wisselende Chinese regelgeving helpen ook niet veel.

Bordeaux als voorbeeld

Chinese wijnen worden gemaakt met cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc: het traditionele trio uit Bordeaux dat door buitenlandse investeerders in Azië geïntroduceerd werd, samen met westerse technieken. Rode wijn is er heel populair. Als je weet dat Chinezen dol zijn op bordeaux, mag het niet verbazen dat ze hun wijnkennis vooral uit Frankrijk halen en dat ze proberen het Franse palet na te maken. Lokale druiven zijn zeldzaam en niet geschikt voor wijn, met uitzondering van cabernet garnicht. Inmiddels is aangetoond dat dat carménère is, ook een bordeauxdruif, voornamelijk aangeplant in Chili.

China telt zowat driehonderd wijnhuizen. ChangYu Pioneer in Shandong is het oudste bedrijf (sinds 1892) en nog steeds de grootste speler. Wie op zoek gaat naar kwaliteit, komt al snel terecht bij Grace Vineyard in de provincie Shanxi en Domaine Helan Mountain, onder leiding van de Australische wijnmaker Philip Laffer. Het zijn jongere bedrijven, actief sinds 1997, en referenties voor premiumwijnen. Er is ook de wijn van Emma Gao Yuan, eigenaar van Silver Heights en de nieuwkomer Chateau Hansen in Mongolië. Stuk voor stuk kleinschalige wijnhuizen die al meerdere internationale prijzen in de wacht hebben gesleept.

Prosciutto in Peking

Ningxia is de eerste officieel erkende appellatie naar westerse normen. Het Helangebergte en de Gele Rivier maken de regio geschikt voor de druiventeelt. Opmerkelijk is dat de wijnhuizen niet in de eerste plaats mikken op export, maar op een wijncultuur in eigen land. Wijn wordt er steeds vaker geserveerd op prestigieuze banketten. Waar vroeger enkel de nationale drank moutai werd geserveerd, staat nu een selectie mooie wijnen naast truffels, Franse kaas, prosciutto, foie gras en kaviaar.

De Britten hebben de kwaliteit van Chinese wijnen al ontdekt. Het tijdschrift Decanter bekroonde verschillende wijnen met een ‘gouden award’ en expert Jancis Robinson besprak in de Financial Times ‘China’s finest wines’. Afwachten of nu ook ons land, na drie jaar van intensieve promotie, er klaar voor is.

www.chinatrade.com

5 x Chinese topwijn

JIA BEI LAN 2011

Een blend van cabernet sauvignon, merlot en cabernet gernicht uit Ningxia, Noord-China, van het wijnhuis Helan Qing Xue. Het klimaat is er extreem, met zeer hete zomers en bitterkoude winters. De stokken worden begraven om niet dood te vriezen, want de temperatuur daalt er tot -25 °C. Met 20.000 flessen is de productie bijzonder klein voor een land als China. Wijnmaker Li Demei haalde zijn kennis op Château Palmer in Bordeaux.

Ik was meteen weg van de bijzonder smakelijke stijl. De donkerrode wijn ontwikkelt een aroma van cassis, donkere kers, verfijnde houttoetsen, mokka en toast naast verfrissende geuren van munt, grafiet en ceder. De smaak is verfijnd, soepel en rijp met fluwelige tannine, gevuld, vlezig en krachtig. Fijne zuren brengen balans en elegantie. De blijvende sappige afdronk toont complexiteit en concentratie. Dit is een excellente wijn, nauwelijks te onderscheiden van een grote bordeaux. Enkel op exclusieve aanvraag.

Richtprijs: € 75

CHAIRMAN’S RESERVE 2010

Grace Vineyard, Centraal-China. Judy Leissner is een zakenvrouw die perfect de mogelijkheden van haar wijngaard kent. Ze wil geen kwantiteit, maar probeert zoveel mogelijk het terroir te begrijpen. Haar klanten wil ze vooral wijn leren kennen. Chairman’s Reserve is een typische bordeauxblend, 54% cabernet sauvignon, 40% merlot en 6% cabernet franc met een volle kleur. De geur met fijne nuances en een ontwikkelde complexiteit wordt door gepast hout versterkt. De inhoud toont een soepele en fijnzinnige structuur met een uitstekende balans, geraffineerde tannine en een mooie lengte. Elegantie en finesse primeren op kracht.

Prijs: € 54,45

DEEP BLUE 2010

Opnieuw een bordeauxmengeling van Grace Vineyard: 74% cabernet sauvignon, 21% merlot en 5% cabernet franc. De wijn komt wat lichter over en heeft een transparante pinotkleur. Aroma’s vertonen diepte en fruit, een vleugje munt en fijne kruidigheid. De smaak zet goed aan met rijp fruit, is medium krachtig en ontwikkelt een evenwichtige onderbouw, gedragen door een verfrissende zuurgraad en versmolten rijpe tannine.

Prijs : € 30,25

TASYA’S RESERVE CHARDONNAY 2009

Voor witte wijn zijn druiven als muskaat, chenin en chardonnay aangeplant. Judy Leissner maakt hier een bleke witte wijn, met duidelijk hout zonder te overdrijven. Het geheel komt zuiver en veeleer mineraal over, zonder enig spoor van roomboterachtige chardonnay, zoals vele Nieuwe Wereldwijnen. De smaak mist helaas wat fruitvulling en concentratie, maar bezit wel voldoende zuur, evenwichtig opgebouwd met een mineraal eind. Technisch zit de wijn perfect in elkaar, maar de prijs-kwaliteitverhouding kon beter.

Prijs: € 18,50

SILVER HEIGHTS THE SUMMIT 2010

Deze wijn komt uit het oostelijke deel van de hooggelegen wijngaarden Mount Helan, in Ningxia. Steenachtige gronden vormen een geschikt terrein. Ook hier is de productie beperkt met nauwelijks wijn voor export. Hier wel een echte cabernetkleur, diep met weinig evolutie. Een fraaie geur met rijp en geschakeerd fruit. Complexiteit en diepgang tekenen voor meer klasse. Stevige en vlezige aanzet met veel fruit. De wijn heeft body die wordt opgefrist door stevig zuur en fijne specerijen. De afdronk ontwikkelt rijpe, gestructureerde tannine.

Enkel op exclusieve aanvraag.