Groeiende belangstelling voor Blaufränkisch

In de Verenigde Staten is inmiddels ook steeds meer belangstelling voor Oostenrijkse wijn. In het tijdschrift Wine & Spirits van april 2012 verscheen een bijdrage van acht pagina’s over de druif Blaufränkisch. David Schildknecht beschrijft in het artikel, met als ondertitel The Restoration of Austria’s Noble Red, een aantal Blaufränkisch-pioniers en verwelkomt de voortgaande ontwikkelingen in de wijnstijl.

Bron: Nieuwsbrief AWMB

Wijnen van DAC Neusiedlersee op de markt

Sinds 28 maart 2012 mogen de eerste wijnen met de aanduiding Neusiedlersee DAC op de markt gebracht worden. Dit mogen wijnen zijn van de oogst van 2011. Met deze nieuwe herkomstbenaming heeft het Oostenrijkse wijngebied Burgenland nu vier DAC’s: naast de Neusiedlersee zijn dat Mittelburgenland, Leithaberg en Eisenberg. Binnen de DAC Neusiedlersee staat de druif zweigelt centraal, een druif voor rode wijnen. Zweigelt is met 1812 hectare de meest aangeplante druif in het Burgenland.

DAC staat voor Districtus Austriae Controllatus en wil staan voor wijnen van een geografisch bepaalde herkomst met een duidelijk smaakprofiel. Het doel van de invoering van de DAC’s is de consument te helpen makkelijker wijnen te kiezen. Sinds de eerste DAC in 2003 werd gecreëerd zijn er nu inmiddels acht. Behalve de al genoemde zijn dat nog Weinviertel, Traisental, Kremstal en Kamptal.

Lees het volledige bericht »

Austrian Vintage 2011

After a short dry spell due to the rather low quantities of recent vintages the Austrian vintage 2011 presents itself with elegantly balanced white wines and reds from perfectly ripened grapes. With the pickings for the last ice wines at the beginning of February 2012, the harvest of 2011, which finally replenished empty Austrian cellars with a yield of more than 2.8 million hectolitres, was brought to an end.

The wine year 2011 started with a relatively harsh winter causing also frost damage here and there, leading to crop losses in the affected regions such as for example the Weinviertel. Then, however, spring came, punctually and all-out. The above-average warm and sunny period lasted until early flowering, which proceeded under optimal conditions. One small drop of bitterness was the slight frost damage caused by a cool week at the beginning of May.

Lees het volledige bericht »

Oostenrijkse wijn: de kanjers van Women on Wine (en meer…)

Het thema van de afgelopen European Wine Bloggers Conference was ‘Storytelling’. Op diverse manieren werd daar aandacht aan besteed, onder andere door middel van workshops fotografie, video, gesproken en geschreven woord. Zelf volgde ik de workshop fotografie, maar had mijzelf graag in tweeën gedeeld om ook die van het geschreven woord te volgen. Want het is knap lastig telkens weer een leuk verhaal rondom wijn te vertellen! Vooral over grote proeverijen valt het niet mee. Zitten mijn lezers echt te wachten op een opsomming van al het moois dat ik daar proefde? Hoe kan ik zo’n verslag toch wat spannender, leesbaarder, interessanter maken? Of moet ik er maar helemaal niet meer over vertellen? Gezien de reacties op Twitter, Facebook en off line is dat niet de bedoeling, heb ik de indruk. Vandaag dus weer een poging verslag te doen van zo’n proeverij. Een echte invalshoek heb ik niet, maar ik heb wel een ideetje: ik ga me richten op die ene nieuwe importeur die ik ontdekte, waarvan de wijnen me als geheel zo goed bevielen!

Afgelopen maandag bezocht ik de grote proeverij met Oostenrijkse wijnen, georganiseerd door de Handelsafdeling van de Oostenrijkse Ambassade en de Austrian Wine Board. De proeverij wordt al jaren georganiseerd in het imposante Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Zo’n 25 voornamelijk kleinere importeurs vertegenwoordigden ongeveer 80 producenten; een fors aantal vergeleken met één van de eerste van deze proeverijen in Utrecht, eind jaren negentig. Sinds die tijd heeft de Oostenrijkse wijn een forse vlucht genomen in Nederland, en steeds meer landgenoten beginnen de kwaliteiten van Oostenrijkse wijn te erkennen.

Lees het volledige bericht »