Het Centrum voor Gezonde Scholen streeft naar een gezonde leer- en leefomgeving voor de 7,5 miljoen mensen die dagelijks naar één van de 15.000 scholen in de Benelux gaan. Wij ijveren voor duurzame investeringen in scholenbouw. Dankzij permanent onderzoek, inspirerende bijeenkomsten en het voortdurend delen van kennis en kennissen, slaagt het Centrum voor Gezonde Scholen erin dit zeer belangrijke thema hoog op de agenda te zetten bij beleids- en investeringsverantwoordelijken, opdrachtgevers, architecten, ingenieursbureaus en aannemers.

Van kleuters tot professoren, een gezonde school verdienen ze allemaal.

Testimonials

  • "We zitten sinds 2011 in een nieuw gebouw. De grootste pijnpunten op dit moment zijn: het is te warm in het schoolgebouw, er zijn problemen met de akoestiek en we krijgen klachten over hoofdpijn, branderige ogen en benauwdheid."
  • "In het oudere gedeelte van het schoolgebouw zitten glazen koepels. Op warme(re) dagen komt hierdoor een grote hitte binnen. De enige manier om deze warmte wat te reduceren, is deze koepels aan de buitenzijde te bedekken met lakens."
  • "We willen graag iets doen aan de ongezonde situatie in onze school, maar door gebrek aan financiële middelen is dit niet mogelijk. Onze school ervaart op korte tijd een grote stijging van het aantal leerlingen waardoor de situatie eigenlijk alleen maar verergert."  
  • "Wij zitten in een nieuw gebouw waarin zich betrekkelijk veel problemen voordoen. De gemeente is hier nauw bij betrokken, maar niet in staat afdoende maatregelen te treffen."
  • "De schoolgebouwen zijn over het algemeen niet meer in orde, zeker niet op het gebied van binnenklimaat. In de zomer is het te warm en in de winter blijft de verwarming dag en nacht op volle toeren draaien. Het is dan snikheet of te koud omdat de pompen uitvallen."
  • "In ons schoolgebouw is het in de winter ook vaak te warm omdat de verwarmingsinstallatie verouderd is en niet goed regelbaar. Daarnaast kunnen sommige ramen niet meer open vanwege versleten hang- en sluitwerk. Dit is al jaren zo en er wordt ondanks vele klachten weinig aan gedaan."