Koninklijke Heemkundige Kring Sint Hubertus Tervuren


De Koninklijke Heemkundige Kring Sint-Hubertus Tervuren is een vereniging zonder winstoogmerk, die werd gesticht in 1946 door een handvol Tervurenaars met belangstelling voor de plaatselijke geschiedenis.

De doelstellingen van de Kring zijn :

  • de studie van de Tervuurse geschiedenis en folklore
  • het verzamelen van heemkundige, natuurkundige en artistieke voorwerpen
  • de inrichting van een plaatselijk museum.

Zoals het een heemkundige kring betaamt, draagt de vereniging zorg voor het plaatselijke erfgoed, onder welke vorm dat ook bewaard is : bouwkundig, landschappelijk, archeologisch, archivalisch, picturaal...

 


 

Vura Ducum 7
“Geschiedenis van Tervuren, Duisburg, Vossem en Moorsel”
Hét jubileumboek van de Koninklijke Heemkundige Kring Sint-Hubertus Tervuren.

Prijs: 20 euro
Verschijnen: september 2021

Inschrijven kan al van nu af aan op het e-mailadres van de kring:
heemkundetervuren@gmail.com of telefonisch bij een van de bestuursleden.

Tervuren is een uitzonderlijke gemeente als het aankomt op de rol die zij in de loop der eeuwen heeft gespeeld op het nationale toneel. Minstens vijf keer zag zij gerenommeerde historische figuren door haar straten flaneren: de Brabantse hertogen, de Spaanse landvoogden Albrecht en Isabella, de Oostenrijkse landvoogd Karel van Lorreinen, de Nederlandse prins Willem van Oranje en de Belgische koning Leopold II.
Maar ook haar ‘kleine’ geschiedenis is bijzonder boeiend: hoe de dorpskernen zich ontwikkelden, hun hoeves en pachthoven, hun molens en kerken, hun inwoners… Nochtans is er tot op heden nog geen boek verschenen dat de geschiedenis van Groot-Tervuren in haar geheel beschrijft en omvat.
Daarom zijn wij zeer fier om dit boek aan deze reeks toe te voegen, ter lering en tot voldoening van allen die houden van Tervuren en die wat meer willen te weten komen over de rijke geschiedenis van de verschillende deelgemeenten.

 

Denktank Sint-Hubertuskapel

Op 23 januari werd de tweede vergadering gehouden van de ‘Denktank Sint-Hubertuskapel’. Eerst werden de conclusies van de vorige vergadering van 21 november overlopen, waarna twee concrete projecten werden voorgesteld die inspiratie kunnen bieden.
Gerard van der Wal (Orde van den Prince) stelde het Clemensdomein voor. Het Clemenskerkje in Merkelbeek, Nederland, uit de tiende eeuw werd in 2014 door de gemeente Brunssum gerestaureerd met de hulp van de centrale overheid en de provincie. Er werd een bezoekerspaviljoen gebouwd met beperkte horecafunctie en expositie- en vergadermogelijkheden. In het kerkje zelf is plaats voor circa 100 personen. Rond het kerkje werd een park aangelegd met in het gras de contouren van het voormalige kloostercomplex dat daar heeft gestaan, een bijentuin, een boomgaard enz. Het geheel wordt geëxploiteerd door vrijwilligers, verenigd in ‘Vrienden Clemensdomein’.
Dezen zorgen voor opening op zondagmiddag, organiseren activiteiten, zorgen voor klein onderhoud. Inkomsten worden gehaald uit verhuur (voor huwelijken e.d.; concerten; exposities; allerlei culturele activiteiten), schenkingen, rondleidingen en dergelijke. Men heeft ook een kring van donateurs opgericht die korting krijgen op concerten en evenementen, à rato van hun bijdrage.
Publiciteit wordt gevoerd via de eigen website: www.clemensdomein.nl
en de Facebookpagina: www.facebook.com/clemensdomein/?locale=nl_NL

Een tweede project werd voorgesteld door Thomas Vandenpoel, die als industrieel ingenieur bouwkunde projectleider is voor het project ‘Archeosite Ename’.
In de tiende eeuw was er sprake van een belangrijke nederzetting met een sterke burcht, gelegen aan de Schelde, die de grens vormde tussen het graafschap Vlaanderen en het hertogdom Brabant. Omstreeks 1065 werd de abdij van Ename gesticht, welke aanvankelijk in de resten van de burcht zetelde, maar spoedig werd de Sint-Salvatorkerk bij de abdij betrokken terwijl de Sint-Laurentiuskerk als parochiekerk ging fungeren. In 1795 werd de abdij opgeheven, de gebouwen openbaar verkocht en vervolgens gesloopt.
De archeologische site van Ename is 8 ha groot en bevindt zich in de Scheldemeersen. Hier zijn de grondvesten bewaard van de Ottoonse burcht, de handelsnederzetting en de Sint-Salvatorabdij. In 2012 werd naast de abdijruïnes een Provinciaal Erfgoedcentrum opgericht.
De archeologische site van Ename vertoont heel wat gelijkenis met onze hertogelijke site en het is voor ons erg nuttig te weten hoe de provincie Oost-Vlaanderen dit aangepakt heeft. Er werd dus uitgebreid stilgestaan bij de verschillende mogelijkheden om de opgravingen te consolideren en te ontsluiten voor het publiek.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Ename
https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/27530
 
De resultaten van de twee denktankvergaderingen zullen worden uitgeschreven en als verslag bezorgd worden aan het gemeentebestuur. Ook zal deze tekst worden opgenomen in een memorandum dat door de commissie Onroerend Erfgoed zal worden opgesteld.

Frank Ruttens

Aanpassing statuten

Aanpassing van de statuten van de Koninklijke Heemkundige Kring Sint-Hubertus Tervuren vzw, goedgekeurd op de jaarlijkse statutaire Algemene Vergadering van 21 april 2023.

Het voormalige artikel 28 luidde:

“In geval van ontbinding van de vereniging zal de Algemene Vergadering het vermogen van de vereniging toewijzen aan een publiekrechtelijke instelling of een particuliere vereniging met het verzoek het aan te wenden voor de verwezenlijking van doelstellingen die overeenstemmen met het maatschappelijk doel van de ontbonden vereniging maar met het voorbehoud dat de goederen desgevallend door een nieuwe gelijkaardige Tervuurse vereniging kunnen worden opgevorderd.”

Het nieuwe, goedgekeurde voorstel van wijziging:

In geval van vrijwillige of gerechtelijke ontbinding van de vereniging zal de Algemene Vergadering of de door de Algemene Vergadering aangeduide personen het financiële netto actief en de goederen, van de ontbonden vereniging, na kwijting van alle schulden en het aanzuiveren van de sociale lasten van de vereniging, alsook het niet financiële vermogen van de vereniging toewijzen aan de Gemeente Tervuren.
De Gemeente zal het verkregen patrimonium in één geheel bewaren, het verzorgen als goede huisvader en het niet vervreemden. Indien de Gemeente Tervuren bij ontstentenis de overdracht onder voornoemde voorwaarden niet aanvaardt, zal het financieel vermogen en het patrimonium desgevallend toegewezen worden aan een nieuwe gelijkaardige Tervuurse vereniging met het verzoek het aan te wenden voor de verwezenlijking van doelstellingen die overeenstemmen met het maatschappelijk doel van de ontbonden vereniging.

Het bestuur

Beknopte privacyverklaring

Uw persoonsgegevens worden verwerkt door de Koninklijke Heemkundige Kring Sint-Hubertus Tervuren, Blankaart 10, 3061 Leefdaal, voor het ledenbeheer en activiteiten, op basis van de contractuele relatie als gevolg van uw inschrijving en om u op de hoogte te houden van onze activiteiten op basis van ons gerechtvaardigd belang om heemkunde en aandacht voor de lokale en regionale geschiedenis in Tervuren en omstreken te stimuleren, uit te diepen, onder de aandacht te brengen en zichtbaar te maken in Tervuren, Duisburg, Vossem en Moorsel.
Indien u niet wil dat wij uw gegevens verder verwerken, volstaat het ons dat mee te delen op het adres heemkundetervuren@gmail.com of het e-mailadres van een van de bestuursleden (zie op onze website of in onze publicatie ‘Het Horentje’ de bladzijde ‘contact’ / ‘bestuur’). Op bovengenoemd adres (of e-mailadressen van bestuursleden) kan u ook altijd vragen welke gegevens wij over u verwerken en ze verbeteren of laten wissen, of ze vragen over te dragen.

E-mail aan de Heemkundige Kring

Berichten en vragen aan de heemkundige kring kunnen van nu af aan ook gestuurd worden aan volgend adres: heemkundetervuren@gmail.com

Ze zullen beantwoord worden door de persoon die verantwoordelijk is voor de materie die er het onderwerp van uitmaakt.